VAB-Reisbijstand repatrieerde tijdens de voorbije zomervakantie zestien procent meer landgenoten die in het buitenland op reis waren dan vorig jaar. Die stijging is het resultaat van de steeds actievere Belgische toerist, zegt VAB in een mededeling.
Niet de zonnekloppers die kiezen voor een rustige strandvakantie, maar de toeristen die een actieve vakantie nemen, worden vaker gerepatrieerd, aldus VAB. Naast enkelbreuken op wandelvakanties gebeuren er ook vaker ongevallen met fiets, mountainbike, bromfiets of motor.

De top vijf van de landen van waaruit VAB de voorbije zomer de meeste medische repatriëringen verzorgde, bestaat uit Frankrijk, Spanje, Turkije, Italië en Griekenland en Oostenrijk, die de vijfde plaats delen.

Frankrijk voert de lijst aan omdat het een traditioneel doorgangsland en bestemmingsland is voor de Belgen. Daarom worden van daaruit vaak medische dossiers worden geopend. Spanje heeft dan weer aan populariteit verloren de voorbije jaren, maar door het slechte weer kozen heel wat mensen voor het Iberische schiereiland als last-minute-vakantiebestemming. Turkije van zijn kant is populair bij de vliegvakanties: al vroeg in het jaar waren alle bestemmingen daar volgeboekt.

Het aantal medische dossiers dat VAB deze zomer behandelde is met tien procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ziektedossiers maken momenteel ongeveer een tiende uit van alle bijstandsdossiers. De meeste problemen vindt VAB terug in hittegerelateerde ziekten als maag- en darmstoornissen. Voor de landen met de meeste medische problemen wordt de top vijf samengesteld uit Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië en de Dominicaanse Republiek op een gedeelde vijfde plek.

Qua autopannes noteerde VAB in juli en augustus een stijging met drie procent. De meeste problemen deden zich voor in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en Italië. De voornaamste oorzaken van de autopannes zijn startproblemen, lekke banden, ongevallen, batterijproblemen en motorvermogenverlies.