Gustav trekt over Jamaica
Foto: ap
De tropische storm Gustav heeft vanmorgen de zuidwestkust van Jamaica bereikt. Met windsnelheden van rond de honderd kilometer per uur was er geen sprake meer van een orkaan, maar verwacht wordt dat Gustav boven zee opnieuw aan kracht wint voor hij later op de dag de Kaaimaneilanden bereikt.
De storm heeft op zijn verwoestende pad over Haïti en de Dominicaanse Republiek 67 levens geëist, voornamelijk door aardverschuivingen en overstromingen.

Vanuit Jamaica zijn nog geen doden gemeld. Wel viel op veel plaatsen de stroom uit en lagen de straten van Kingston er verlaten bij. Met een voorspelde regenval van meer dan zestig centimeter is ook hier de kans op overstromingen en aardverschuivingen groot.

Boorplatformen

De depressie beweegt zich met een snelheid van zowat dertien kilometer per uur in noordwestelijke richting. Werknemers van boorplatformen in de Golf van Mexico zijn inmiddels geëvacueerd.

De meeste toeristen hebben de Kaaimaneilanden, de eerste landmassa waar de storm op afstevent, inmiddels verlaten. Bewoners zetten zich schrap, maar de veronderstelling is dat Gustav bij lange na niet zo verwoestend zal zijn als Ivan vier jaar geleden. Toen werd 70 procent van alle gebouwen vernield.

New Orleans

Ook in New Orleans maakt men zich al op voor de komst van Gustav begin volgende week. De storm kan zich op dat moment hebben ontwikkeld tot een orkaan van de derde categorie. Hoewel de exacte koers moeilijk te voorspellen valt, wordt alles in het werk gesteld om een drama zoals met de storm Katrina te voorkomen.

De autoriteiten hebben zich voorbereid op de evacuatie van dertigduizend bewoners. Burgemeester Ray Nagin zei dat het bevel daarvoor op zijn vroegst zaterdag wordt gegeven.

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Katrina de stad in chaos onderdompelde.