De burgemeester van Charleroi, Jean-Jacques Viseur, is niet te spreken over het feit dat hij nooit op de hoogte werd gebracht van de voorzorgsmaatregelen in de buurgemeenten van Fleurus. Daar vond afgelopen weekend een nucleair incident plaats in het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE).
'Ik heb maar toevallig vernomen dat de voorzorgsmaatregelen die de burgers moesten naleven - namelijk dat ze geen producten uit de tuin mochten eten - ook voor bepaalde deelgemeenten van Charleroi golden', aldus Viseur. Het gaat om de gemeenten Ransart, Jumet en Gosselies. 'Niemand heeft mij op de hoogte gebracht.'

Viseur zegt geshockeerd te zijn door dit gebrek aan initiatief, dat volgens hem toe te schrijven is aan het IRE of aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

'Geen deelgemeenten van Charleroi'

In reactie op Viseurs verklaring wijst Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken erop dat de voorzorgsmaatregelen niet gelden voor de deelgemeenten van Charleroi (Ransart, Jumet en Gosselies) die Viseur noemde.

'De afgekondigde aanbevelingen over het gebruik van bladgroenten en fruit uit de tuin en van regenwater gelden in de zone vijf kilometer ten noordoosten van de IRE-site', aldus het crisiscentrum. 'De door burgemeester Viseur genoemde gemeenten behoren niet tot die zone.'