Tijdens de voorbije zomervakantie repatrieerde reisbijstandsorganisatie Touring 31 Belgen die in het buitenland overleden waren, vorig jaar waren er dat nog veertien. Die forse stijging is vooral te wijten aan het grote aantal vakantiegangers die met de auto in de Balkan-landen rondreizen, schrijft Touring in haar evaluatie van de zomervakantie.
Touring registreerde in juli en augustus in totaal 39.950 oproepen, of 14 procent meer dan vorig jaar. Het totaal aantal daadwerkelijke medische interventies is daardoor met 45 procent gestegen, het aantal technische interventies met 15 procent.

In de Balkan-landen, en dan heeft Touring het vooral over Kroatië en Slovenië, maar ook over Hongarije en Slowakije, is het aantal medische interventies deze zomer met bijna 50 procent gestegen. Volgens Touring zijn veel meer Belgen naar deze landen afgereisd omwille van een goedkoop verblijf, de relatief korte afstand en de brandstof die er goedkoper is dan in andere Europese landen.

Dezelfde reden haalt Touring aan om de daling van het aantal medische interventies in enkele populaire niet-Europese landen te verklaren: Turkije (-12 pct), Marokko (-28 pct), Canada (-80 pct), Dominicaanse Republiek (-10 pct) en Australië (-70 pct). In Tunesië werd dan weer een stijging van meer dan 60 procent genoteerd op het vlak van medische interventies. Frankrijk - nog altijd de favoriete vakantiebestemming van de Belgen - is verantwoordelijk voor bijna de helft van de medische tussenkomsten van Touring, en spant daarmee de kroon.

Ook op het vlak van technische interventies blijft Frankrijk de onvervalste koploper. Touring opende er 3.800 dossiers. Op de tweede plaats komt Spanje (700 dossiers), voor Italië (580), Nederland (480) en Duitsland (455). In Oost-Europa steeg het aantal technische interventies met ongeveer dertig procent, omdat meer Belgen met de auto naar daar op reis trekken.

Elektrische problemen vormen de belangrijkste oorzaak van de technische tussenkomsten van Touring. De reisbijstandorganisatie stipt aan dat ze veel meer dan vorig jaar (+35 pct) moest tussenkomen voor leeggelopen accu’s. Dat komt omdat mensen vergeten hun dvd-speler of gps-toestel uit te schakelen als ze de auto verlaten.