Drie internetoplichters zijn dankzij een nepkoop door een politie-infiltrant opgepakt. De Rotterdammers (21, 23) lokten via internet Duitsers en Belgen naar het centrum van Den Haag. Daar maakten ze de slachtoffers duizenden euro’s afhandig, zo schrijft het Algemeen Dagblad.
Doorbraak in het onderzoek was een Belgische man die zich eind november vorig jaar bij de Haagse politie meldde, omdat hij zou zijn opgelicht. De man had dertig Playstations besteld en was naar het centrum van Den Haag gekomen om de spelcomputers op te halen.

De Belg zag een andere transactie goed verlopen en gaf daarop zijn geld, enkele duizenden euro’s, mee aan de verkoper. De verkoper kwam niet meer terug. In de weken erna meldden steeds meer slachtoffers zich. De gedupeerden reageerden allemaal op een advertentie op internet die hen naar de Lage Nieuwstraat in Den Haag leidde. De fraude kost hen tussen de 1200 en 7200 euro per persoon.

Rechercheurs kwamen er al snel achter dat de verdachten tal van websites gebruikten. Zodra een advertentie een slachtoffer opleverde, verwijderden de fraudeurs de advertentie. En voor elke oplichting gebruikten de verdachten een nieuw prepaid telefoonnummer (waarop voorafbetaalde belminuten staan). De advertenties werden geplaatst in een internetcafé, waar de tekst van de reclame steeds weer volledig werd gewijzigd.

De oplichters gingen in de fout door een telefoonnummer dat eerder was gebruikt bij een oplichting opnieuw te gebruiken. De politie benaderde het potentiële slachtoffer en vroeg hem de koop af te blazen. Een infiltrant benaderde daarna de oplichters, die zo op 17 maart op heterdaad konden worden betrapt.

De drie verdachten hebben sinds hun aanhouding niets over de zaak willen verklaren. De rechercheurs hebben in totaal tien aangiftes tegen hen verzameld. De zaak komt binnenkort voor bij de rechtbank in Rotterdam.