De bioscoopgroep Kinepolis is er niet zeker van of ze dit jaar het bezoekcijfer van 2007 zal kunnen evenaren. De conjunctuurverzwakking en het uitstel van de zesde Harry Potter-film kunnen roet in het eten gooien, klinkt het.
Over de eerste jaarhelft hield Kinepolis vrij goed stand. De courante nettowinst verzwakte met 8,7 procent, deels door hogere belastingen.

De bezoekerscijfers van Kinepolis waren al bekend. De cinemazalen van de groep werden in de eerste zes maanden van het jaar bezocht door 10,4 miljoen mensen, een daling met 3,2 procent tegenover vorig jaar.

De omzet steeg echter met 1 procent tot 101,1 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan een verhoging van de ticketprijzen, de B2B-activiteiten en meer handelshuurcontracten. Voeding, drank en retail vielen met 1 procent terug.

De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde met 9,4 procent tot 21,6 miljoen euro en de bedrijfswinst met 15,2 procent tot 9,7 miljoen euro. De cijfers van 2007 werden echter opgesmukt door uitzonderlijke elementen, waaronder de overdracht van de cinema-exploitatie verbonden aan de Poolse vestiging.

De courante ebitda - dus voor uitzonderlijke items - steeg met 1,2 procent tot 21,6 miljoen euro en de courante bedrijfswinst bleef nagenoeg stabiel (-0,2%).

De nettowinst bedraagt 4,7 miljoen euro, een daling met 42 procent. Zonder de uitzonderlijke items bedraagt de terugval slechts 8,7 procent. Deze daling is te wijten aan hogere financiële lasten en aan hogere belastingen.

De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen van analisten, al zijn ze een fractie minder goed. Drie analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 101,7 miljoen euro, een bedrijfskasstroom van 21,8 miljoen euro en een nettowinst van 4,8 miljoen euro.