Di Rupo haalt uit naar 'harde tante' Turtelboom
PS-voorzitter Elio Di Rupo vindt dat Annemie Turtelboom (Open VLD), de minister van Migratie en Asiel, moet ophouden met 'sterke vrouw' te spelen en een menselijker houding moet aannemen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de nakende uitwijzing van een 19-jarige Ecuadoraan. Turtelboom weerlegt de kritiek en waarschuwt voor emotionele reacties.
'Ze moet niet de rol van 'harde tante van Vlaanderen' spelen', aldus Di Rupo. 'Ik hoop dat de liberalen nog een hart hebben.' De PS-voorzitter zegt 'fundamenteel geschokt' te zijn door de opsluiting en nakende uitwijzing van de 19-jarige Ecuadoraan Rothman Salazar.

Salazar, die al zes jaar met zijn familie in ons land woont, werd op 14 augustus opgepakt tijdens een politiecontrole. Hij moest normaal op 17 augustus uitgewezen worden.

Zijn advocaat voorkwam de uitwijzing door een hoogdringende procedure voor de Raad van State. Op 19 augustus gaf die echter een negatief advies over Salazars regularisatieaanvraag. De dienst Vreemdelingenzaken wil Salazar nu snel uitwijzen.

Di Rupo: 'Meer menselijkheid'

Di Rupo accepteert niet dat families uiteengerukt worden. 'Ik ben heel gematigd. Ik weet dat België niet alle miserie van de wereld kan opvangen. Maar met meer menselijkheid en verstand kan men zeker een oplossing vinden. Ik heb het akkoord over asiel mee onderhandeld, minister Turtelboom moet dat respecteren.'

Turtelboom: 'Geen beleid voeren op basis van één tv-beeld'

Annemie Turtelboom heeft intussen gereageerd op de uitspraken van Di Rupo. De minister vindt het niet kunnen dat een individueel verhaal, dat emotioneel is en heel breed in de media is uitgesmeerd, wordt aangegrepen om een heel beleid te veranderen en eigenlijk een zo breed mogelijke regularisatie af te dwingen.

'De minister heeft van in den beginne gezegd dat dit geen manier van werken is', aldus haar woordvoerder Rolf Falter.

'We moeten niet op één beeld of enkele beelden op televisie afgaan om een beleid te gaan voeren', reageert Falter. Hij merkt op dat het om dossiers gaat die vaak ingewikkelder in mekaar zitten dan in eerste instantie gedacht en roept op wat sereniteit aan de dag te leggen.

Di Rupo: 'Turtelboom kan doden op haar geweten hebben'

In La Dernière Heure stelt Di Rupo ook dat minister Turtelboom de rondzendbrief met de criteria voor regularisatie blokkeert. Daardoor zou ze 'doden op haar geweten kunnen hebben', klinkt het hard.

Volgens Turtelbooms woordvoerder is het evenwel geen kwestie van timing, maar van inhoud.

'Er is een fundamenteel keuzeverschil tussen PS en CDH enerzijds en de andere partijen anderzijds dat op een bepaald moment zal moeten worden overbrugd. Het gaat om de vraag of je zoveel mogelijk mensen papieren geeft en nadien kijkt hoe het afloopt, of dat je nagaat of iemand de mogelijkheid heeft een job te vinden en om geïntegreerd te raken, en op basis daarvan papieren uitreikt', besluit hij.

Open VLD boycotten

De minister van sociale integratie, Marie Arena (PS), dreigde in juli dat haar partij desnoods uit de regering stapt als het dossier rond de sans-papiers niet snel afgehandeld wordt.

Maar Di Rupo stapt niet mee in dat verhaal. 'Ik ga niet vluchten. Ik wil liever blijven en vechten. En we kunnen andere dingen doen dan de regering verlaten: we kunnen bijvoorbeeld alle dossiers van Open VLD blokkeren.'