DENVER - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft beloofd om de Amerikaanse droom levend te houden. Dat zei hij tijdens zijn speech op de Democratische conventie in Denver. Obama haalde hard uit naar zijn Republikeinse rivaal John McCain.
In aanwezigheid van meer dan 84.000 aanhangers in het Denver Stadium heeft Barack Obama donderdagavond de Democratische kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november aanvaard. 'De VS beleven een uniek moment in hun geschiedenis', aldus Obama. 'Ons land is in oorlog, onze economie zit in de knel en de Amerikaanse droom wordt opnieuw bedreigd.'

'Door hard te werken en door offers te brengen kan ieder van ons zijn droom bereiken en zich aansluiten bij de grote Amerikaanse familie, om te maken dat ook de leden van de volgende generatie op hun beurt hun dromen kunnen waarmaken', aldus de Democratische presidentskandidaat.

'Daarom ben ik vanavond hier. Want al 232 jaar (van Amerikaanse onafhankelijkheid, red.) hebben steeds als de Amerikaanse droom werd bedreigd, gewone mannen en vrouwen, studenten en soldaten, boeren en onderwijzers, verpleegsters en straatvegers de moed gevonden om deze droom in leven te houden', aldus nog Obama.

'Niet aarzelen om VS te verdedigen'

'Als opperbevelhebber van het leger zal ik nooit aarzelen om dit land te verdedigen, maar ik zal onze soldaten enkel op een levensgevaarlijke missie sturen als die missie duidelijk is. En ik zal daarbij de heilige belofte doen dat zij alle noodzakelijke middelen krijgen om te vechten en dat zij na hun terugkeer de verzorging en hulp zullen krijgen die ze verdienen', zo valt te lezen in de vooraf vrijgegeven tekst van Obama's speech.

'McCain begrijpt het niet'

Obama haalde ook fel uit naar zijn Republikeinse tegenstrever John McCain. Hij vindt dat McCain de situatie van de Amerikanen 'niet begrijpt'. 'Ik denk niet dat senator McCain de spot drijft met wat er in het leven van de gewone Amerikanen gebeurt. Ik denk dat hij het gewoon niet weet. Waarom zou hij anders de middenklasse definiëren als degenen die minder dan 5 miljoen dollar per jaar verdienen?' zo vroeg Obama zich af.

Slopende campagne

Obama’s toespraak vormde de climax van de vier dagen durende Democratische conventie in Denver en is het vertrekpunt van een slopende campagne tegen John McCain, de kandidaat van de Republikeinen. Vrijdagochtend begint Obama al aan een bustour door het middenwesten van het land, waar McCain en hij nek-aan-nek in de strijd om de kiezer.