Staking bij MIVB na agressie
Foto: belga
BRUSSEL - De Brusselse buschauffeurs zijn dinsdagochtend in staking gegaan, na een aanval maandag op één van hun collega's. Het busverkeer in het oosten en zuidoosten van Brussel is daardoor zwaar verstoord. De agressor is dinsdag vrijgelaten onder voorwaarden.
Om 5 uur vanmorgen legden de chauffeurs bij het depot Delta spontaan het werk neer. Op de buslijnen 12, 22, 28, 30, 31, 34, 36, 38, 41, 42, 60, 61, 71, 72, 95, 96 en 98 is er daardoor de hele dag hinder. De Brusselse trams en metro's rijden wel normaal.

,,Woensdag is er een vergadering tussen de vakbonden en de directeur van de human resources'', zegt An Van Hamme. ,,Het eisenpakket is erg groot. We zullen moeten beslissen wat we de vakbonden kunnen toekennen en wat niet.''

De vakbonden vragen onder meer dat er meer personeel komt op sommige bussen, om er het hoofd te kunnen bieden aan het aantal passagiers.

Aanvaller vrij onder voorwaarden

Maandagochtend werd een buschauffeur zwaar toegetakeld door een passagier nadat die was gevraagd om zijn walkman stiller te zetten. De 22-jarige dader kon worden opgepakt, maar werd dinsdag na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij wordt vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen. Volgens de betrokkene zou hij gereageerd hebben op een racistische opmerking.

Het incident vond maandagochtend kort na 9 uur plaats op buslijn 96 in Elsene. Het slachtoffer begeleidde een andere agent in opleiding. Toen verschillende passagiers kwamen klagen over een man die achteraan de bus naar luide muziek zat te luisteren, vroeg de agent aan de man om zijn koptelefoon zachter te zetten.

Die reageerde daarop agressief en begon de MIVB-medewerker te slaan. Toen de bus bij de halte in de Malibranstraat in Elsene was aangekomen, tilde de dader het slachtoffer uit de bus, waar hij hem op het trottoir verder onder handen nam tot de MIVB-medewerker het bewustzijn verloor.

Een patrouille van de politie Brussel-Elsene die voorbijkwam, kwam tussenbeide en kon de agressieveling overmeesteren.