,,Alchanov winnaar Tsjetsjeense presidentsverkiezingen''
Foto: afp
GROZNY - De door het Kremlin gesteunde kandidaat Aloe Alchanov heeft Tsjetsjeense presidentsverkiezingen zondag met ruime meerderheid gewonnen. Volgens de Tsjetsjeense interim-president Sergej Abramov bleek al twee uur na het sluiten van de stembureaus uit de voorlopige uitslagen dat Alchanov, de huidige minister van Binnenlandse Zaken in de Russische deelrepubliek, meer dan vijftig procent van de stemmen had gekregen. De overwinning voor Alchanov is geen verrassing, de andere zes kandidaten kwamen de afgelopen weken nauwelijks in de media.
De presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië verliepen relatief rustig, maar volgens twee van de zes tegenkandidaten van Alchanov niet eerlijk. Presidentskandidaat Abdoellah Boegajev zei dat hij bij de kiesraad een klacht had ingediend omdat campagnemedewerkers van Alchanov kiezers in een stembureau bevel gaven op hun kandidaat te stemmen. Een andere kandidaat, Movsoer Chamidov, verklaarde dat hij zag hoe stembussen met biljetten gevuld werden nog voor de opening van het stembureau. Een fotograaf van het persbureau AP zag ook hoe kiezers verschillende stembiljetten tegelijk in de stembus gooiden.

De kiesraad meldde een opkomst van ruim 80 procent, hoewel het bij verschillende stembureaus opvallend rustig was. ,,Het lijkt mij dat deze verkiezingen verre van eerlijk zijn verlopen'', zei Boegajev zondagavond.

Het was de tweede keer in tien maanden dat de Tsjetsjenen een president mochten kiezen. In oktober werden ze gedwongen Achmad Kadyrov, al sinds jaar en dag de baas van het door de Russen gesteunde bestuur in Tsjetsjenië, te accepteren als president. Kadyrov kwam op 9 mei om het leven bij een bomaanslag in een stadion in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waarna nieuwe verkiezingen nodig waren.

Alchanov was al weken de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen. Hij bracht een op verschillende Russische tv-kanalen uitgezonden bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin en werd openlijk gesteund door de clan van de familie Kadyrov, die gesteund door het privé-leger van zoon Ramzan nog steeds de lakens uitdeelt in Tsjetsjenië.

,,Er is geen twijfel over mogelijk dat hij heeft gewonnen, hij heeft immers al heel lang geleden gewonnen. Wat Moskou zegt, gebeurt ook'', zei de 55-jarige Oevais Pintasjev uit Oeroes-Martan, de woonplaats van Alchanov. Achmed Zakajev, de gezant van de Tsjetsjeense ex-president en rebellenleider Aslan Maschadov verklaarde dat ,,militaire acties, strikte censuur en systematische fraude'' het onmogelijk maken om in Tsjetsjenië eerlijke verkiezingen te houden. ,,Het zou even absurd zijn om in het hedendaagse Tsjetsjenië serieus over ’verkiezingen’ te spreken als over ’verkiezingen’ in het ghetto van Warschau of de Goelag van Stalin'', aldus de gezant.

Bomaanslag

De stemdag kende in ieder geval een dramatische start. In een stembureau in Grozny blies een man zichzelf op. De man probeerde een bom binnen te smokkelen in een kiesbureau. Het tuig ontplofte en de man kwam om het leven. Niemand anders raakte gewond.

Verder verliepen de verkiezingen rustig. De angst voor een terroristische aanslag was nochtans groot. De deelrepubliek strijdt immers al jaren voor onafhankelijkheid.

De verkiezingen vonden dan ook plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn meer dan 17.000 politiemannen ingezet. Aan de ingang van de stemlokalen stonden metaaldetectors opgesteld.

Vorige week nog kwamen bijna negentig mensen om het leven bij de crash van twee Toepolov-passagierstoestellen. Hoewel het officieel nog niet duidelijk is of het om een terroristische aanslag ging, wordt een verband met de verkiezingen toch waarschijnlijk geacht.