'De aarde gaat veel sneller heel warm worden'
Foto: srd
Uit een nieuw rapport van ruimtewetenschappers en de Amerikaanse marine blijkt dat de opwarming niet alleen reëel is, maar vooral dat de temperaturen de komende vijf jaar veel sneller gaan stijgen dan verwacht. Het is eerder door toeval dat het de voorbije jaren meeviel met de temperatuurstijgingen, zeggen de wetenschappers.

Het onderzoek van Judith Lean, vorser bij het US Naval Research Laboratory, en David Rind van het Goddard Institute for Space Studies geeft een verklaring voor het feit dat sinds 1998 de gemiddelde temperatuur van de aarde niet zo snel stijgt. Het uitblijven van forse temperatuursstijgingen in de afgelopen tien jaar is voer voor sceptici die beweren dat het met de opwarming van de aarde wel zal meevallen.

Lean en Rind hebben echter ontdekt dat de zon het afgelopen decennium opvallend rustig was. Normaal want de zon schijnt niet constant aan dezelfde kracht, maar zwakt om de 11 jaar af om daarna terug feller te schijnen. De wetenschappers waarschuwen nu dat we op punt staan om opnieuw een fellere zonnefase in te gaan. Komt daarbij dat El Nino de afgelopen jaren geen hittegolven veroorzaakte.

Normaal zorgt het uitblijven van die twee dingen voor een daling van de temperatuur. Nu bleef de temperatuur door de opwarming van de aarde min of meer constant. Maar eens de zon actiever wordt en er een El Nino-hittegolf komt, zal de temperatuur hoger liggen. 'Hierdoor gaan temperaturen 150 procent sneller stijgen dan verwacht', zegt de studie.