De 24-jarige Fransman Julien El Fares heeft woensdag de eindzege in de Ronde van Wallonië (cat. 2.BC) op zak gestoken. De eindzege van de tweedejaarsprof van Cofidis kwam niet meer in het gedrang in de slotrit. Na 173 kilometer van Ottignies naar Doornik eindigde die in een massasprint.
Daarin toonde de 22-jarige Australiër Matthew Goss (Saxo Bank) zich sneller dan de Argentijn Juan José Haedo en de Nederlander Stefan van Dijk. Steven Caethoven (Agritubel) was beste Belg. Met een vijfde plaats bleef hij Wouter Weylandt net voor.

In de eindstand heeft El Fares 31 seconden voor op de Rus Pavel Brutt en 49 op diens landgenoot Alexandre Kolobnev. Dries Deveneyns (Quick.Step) eindigde op 1:24 met een zevende plaats als beste Belg.

Dertien aanvallers

De debatten werden woensdag geopend met een aanval van dertien, met daarbij onder andere, Kevyn Ista die later zou opgeven, Bert De Waele, Maarten Wynants, Olivier Kaisen, Nikolas Maes en Björn Leukemans. Ze reden ruim veertig kilometer in de spits, maar de renners van Saxo Bank zorgden voor de hergroepering. Onmiddellijk daarop ging een groep van twaalf weg. Daarbij als landgenoten Frédéric Amorison, Ben Hermans en Grégory Habeaux. De twaalf hielden stand tot kilometer 77. Mathieu Criquielion, le régional de l'étape, zorgde vervolgens voor nieuw animo. Jan Bakelants ging met hem mee. Toen Criquielion het voor bekeken hield, deed de winnaar van de Ronde van de Toekomst van vorig jaar naarstig alleen verder. Op de Côte de l'Escalette (km 92) had hij een voorsprong van twee minuten bij elkaar getrapt. Op het moment dat hij virtueel leider was kreeg hij echter een aanval van acute buikloop. Hij moest een huis binnen spurten en was al blij dat hij later zijn plaats in het peloton opnieuw kon innemen.

Mathieu Criquielion toonde zich daarop opnieuw. Nu in het gezelschap van Maxime Vantomme, Cédric Pineau, Mickael Cherel en Benjamin Gourgue. De vijf liepen tot voorbij de minuut weg van het peloton, maar wisten het toch niet vol te houden tot de finish. Op vijf kilometer van Doornik waren ze er aan voor de moeite. Er volgde nog een aanval van Geert Verheyen en Anthony Roux, maar een massaspurt was niet meer af te wenden.

Voor Goss was het de tweede ritzege. Maandag had hij na een ontsnapping met twee al de derde etappe gewonnen.