Defensie verkoopt acht Agusta-helikopters
Foto: pb
Acht helikopters van het type Agusta A109 worden openbaar verkocht door het ministerie van Defensie. Dat staat in het Bulletin der Aanbestedingen. De toestellen staan momenteel in het Limburgse Zutendaal.
Het ministerie van Defensie heeft recent ook 23 Alouette II-helikopters verkocht aan een privébedrijf waarvan de naam en herkomst niet bekendgemaakt werd.

De Agustas zullen in hun huidige toestand en zonder de minste garantie worden verkocht. De toestellen zijn niet luchtwaardig en hebben allemaal min of meer belangrijk nazicht nodig, zo staat in een beschrijving.

De acht Agusta-helikopters hebben enkel een militaire inschrijving en zijn niet gecertificeerd voor burgergebruik. De einddatum voor de indiening van de biedingen is 30 september 2009. Jordanië leek aanvankelijk geïnteresseerd in enkele toestellen, maar nu ze openbaar te koop worden gezet, kan verondersteld worden dat Amman van de aankoop afzag.

In april 2007 werden al vijf Agusta-helikopters, waarvan vier luchtwaardig, aan Benin verkocht en een aantal toestellen gingen bij ongevallen verloren. Daardoor blijven er bij de Wing Heli in Bierset nog 28 Agusta-helikopters over van de 46 die in december 1988 werden aangeschaft.