De Duitse autoconstructeur BMW zal na het lopende seizoen uit de Formule 1 stappen. Dat maakten de Duitse autosite autobild.de en de Duitse krant Bild bekend. Het nieuws werd in de voormiddag op een persconferentie ook bevestigd door BMW-voorzitter Norbert Reithofer.
Volgens Autobild zijn de mindere resultaten van dit seizoen en de hoge kosten de reden waarom BMW het voor bekeken houdt. Volgens Reithofer zijn dat echter niet de hoofdredenen. Een interne verandering wat strategie betreft ligt aan de basis van het vertrek uit de Formule 1. In de andere motorsporten blijft BMW wel actief.

Het vrijgekomen geld van de Formule 1 wordt voortaan besteed aan de ontwikkeling van nieuwe techniek en duurzame en milieuvriendelijke projecten. "Natuurlijk was dit een moeilijke beslissing. Maar het is een resolute stap in onze nieuwe strategie", zei topman Norbert Reithofer woensdag.

"Met de volledige herstructurering van het bedrijf in gedachten, komt de inbreng in de Formule 1 niet meer overeen met de doelstellingen van het bedrijf", verduidelijkte BMW-Sauber teamhoofd Mario Theissen.

BMW nam het Zwitserse team Sauber in 2005 over en startte een jaar later als BMW-Sauber in de Formule 1. Het won één Grote Prijs. In juni 2008 kwam de Pool Robert Kubica als eerste over de streep tijdens de GP van Canada. Dit seizoen worden de Formule 1-zitjes bezet door Robert Kubica en de Duitser Nick Heidfeld. Ze konden tot nu toe amper acht WK-punten sprokkelen. In het constructeurskampioenschap staat BMW momenteel op een troosteloze achtste en voorlaatste plaats.