De iShoe kan met dankzij sensoren waarschuwen wanneer iemand zijn evenwicht dreigt te verliezen. Zo’n schoen zou het aantal breuken bij ouderen drastisch kunnen verminderen.
Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten maken duidelijk dat de iShoe nog in een experimentele fase zit. Momenteel kunnen de gegevens van de sensoren enkel gelezen worden op de computer van een dokter. Na verloop van tijd moet de ‘slimme’ inlegzool kunnen voorspellen en tegelijk waarschuwen wanneer iemand tegen de vlakte dreigt te gaan.

Vooral voor ouderen zou deze uitvinding nuttig kunnen zijn. Een op de drie mensen boven de 60 jaar en de helft van die boven de 80 jaar maken elke jaar een serieuze tuimel. Een ouder wordend lichaam heeft het moeilijker om de balans in een fractie van een seconde aan te passen. Een val breekt niet alleen botten, maar kan iemand ook afhankelijk en angstig maken.

De mensen van MIT ontwierpen de zool voor astronauten die terug op aarde landen. Na een tijd in de gewichtloze ruimte hebben de avonturiers vaak de neiging om hun evenwicht te verliezen.