MIDDELKERKE - Tijdens het Gala van het Gouden Potlood in het Casino van Middelkerke heeft Dirk Stallaert vrijdagavond Het Gouden Potlood in ontvangst genomen.
Stallaert (50) is onder meer bekend als tekenaar van Nero, Kiekeboe maar ook van eigen reeksen zoals Plankgas & Plastronneke en Mieleke Melleke Mol. Tijdens het gala werd ook het standbeeld van Jommekes vriendinnetjes Rozemieke & Annemieke onthuld. Het krijgt zaterdag een plaats op de zeedijk.

Het Gala van het Gouden Potlood is het hoogtepunt van het Middelkerkse stripfestival. Dat festival is aan haar 20ste editie bezig. Het loopt nog tot eind augustus. Het standbeeld van Annemieke & Rozemieke wordt het tiende standbeeld in de eregalerij van de Vlaamsestripwereld op de Middelkerkse zeedijk. Vorig jaar werd tekenaar Jef Nijs gehuldigd voor zijn vijftigjarige carrière.

Dirk Stallaert werd op 28 december 1955 geboren in Brussel. Zijn loopbaan startte in 1975. De eerste cartoons van zijn hand verschenen in Knack. Later tekende hij onder meer Nero in opdracht van Marc Sleen en andere stripfiguren in opdracht van Studio Vandersteen. Sinds januari 2003 staat hij in voor de verhalen van Kiekeboe. Samen met Urbanus werden intussen de reeksen Plankgas & Plastronneke en Mieleke Melleke Mol gerealiseerd. Andere eigen reeksen van Stallaert zijn Nino en Kitty.

De Rookies of de awards voor het toekomstige talent werden dit jaar toegekend aan Ivan Claeys en Luc de Maeyer. Zij realiseerden onder meer de strip over Ben Hur, het legendarische verhaal van Lewis Wallace. De strip is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij.