MADRID - Op snelwegen in centraal Spanje zijn twee bommen ontploft. De gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA had even voor de ontploffingen een waarschuwing doorgebeld naar het pro-Baskische dagblad Gara. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen als gevolg van de explosies.

Gisteren nog spraken Spaanse politici de hoop uit dat de ETA het voorbeeld zou volgen van het Ierse Republikeinse Leger, dat op die dag verklaarde zijn gewapende strijd voorgoed stop te zetten. De explosies lijken erop te wijzen dat de ETA dit niet van plan is.

Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken maakte bekend dat de Franse politie vier vermoedelijke leden van de ETA gearresteerd heeft. In de plaats Brive La Gaillarde, in centraal Frankrijk, werden twee Basken aangehouden die in het bezit waren van een vuurwapen, een gestolen auto en vervalste documenten. In de stad Grenoble werd een ander tweetal aangehouden. Deze mannen hadden twee vuurwapens bij zich, evenals nagemaakte legitimatiebewijzen van de Franse politie en valse kentekenplaten.

Een van de vier arrestanten, Jon Joseba Troitino Ciria, wordt er door de Spaanse autoriteiten van verdacht verantwoordelijk te zijn voor bomaanslagen op twee Spaanse hotels, waarbij in 2003 twee toeristen gewond raakten. De ETA strijdt al sinds eind jaren '60 gewapenderhand voor een onafhankelijke Baskische staat.