BRUSSEL - Websites die zonder toestemming foto's uit mannenbladen als Maxim en Menzo publiceren, zullen het geweten hebben. Meta Media, de uitgeverij achter deze mannenbladen, stuurt voortaan gepeperde rekeningen. Zo ontving één webmaster al een factuur van 100.000 euro omdat er oude foto's uit deze tijdschriften op zijn internetforum verschenen.
Ook andere amateursites kregen al een forse rekening in de brievenbus. Dat bericht Zdnet.be. Volgens één van de beklaagden ging het om een online forum waar elke internetgebruiker na registratie foto's kon plaatsen. ,,Daarenboven stonden de foto's op externe webruimte in het buitenland.''

De brief en bijhorende rekening, die één van de beklaagden vorige week ontving, lekten uit op het internet. Thierry Sarasyn, hoofdredacteur van Maxim en ondertekenaar van de brief, zegt dat ze een correcte toepassing hebben gedaan van de tarieven die beroepsvereniging Sofam hanteert.

Volgens Bart Cresens, een advocaat die zich op ICT-zaken richt, doen webmasters er alvast goed aan om, als ze webruimte ter beschikking stellen aan derden, zogenaamde 'terms and conditions' bij de registratie van de gebruikers te voorzien. Hierin wordt dan duidelijk vermeld dat deze derden zelf instaan voor het door hen gepubliceerde materiaal. Zo kan de webmaster buiten schot blijven.

Op de acties van Meta Media reageert hij eerder voorzichtig. ,,De uitgeverij heeft op zich overschot van gelijk om op te treden tegen dit soort praktijken. Maar de vraag is of de betalingseis tot de juiste persoon is gericht.''

Ook over de rekeningen blijft hij op de vlakte tegen Zdnet.be. ,,Ik ken het dossier niet tot in de details. Maar de tarieven die worden aangerekend, lijken me juridisch alvast correct. Ook al zijn ze misschien wel een beetje uit de context gerukt. Want herpublicatie voor een ander tijdschrift - waarvoor deze tarieven toch vooral zijn bedoeld - is nog wel iets anders dan foto's die, zoals hier, enkel voor geregistreerde gebruikers van een website te zien zijn.