WASHINGTON - De Amerikaanse economische groei is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 3,4 procent op jaarbasis. Dat is een kleinere groei dan in het eerste kwartaal van 2005 toen de economie met 3,8 procent klom. De handelsbalans blijft zeer positief, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag.
Analisten rekenden op een iets hogere stijging met 3,5 procent voor het bruto binnenlandse product (bbp). De groei handhaaft zich zo op het niveau van het vierde trimester van 2004 (3,3 procent).

De groeivertraging van het tweede trimester is verbonden aan twee ongewone factoren: enerzijds presteert de handelsbalans, de Achilleshiel van de Amerikaanse economie, uitzonderlijk goed. Met een stijging van 14,5 procent van de exportcijfers en een terugval van de importcijfers met slechts 2 procent droeg de buitenlandse handel dit keer toe aan de groei met 1,57 procentpunt.

Anderzijds deden de bedrijven massaal een beroep op hun voorraden. Dat heeft de groei met 2,32 procentpunt vertraagt.

De motor van de economische groei

De verbruikers blijven de motor van de economische groei in de Verenigde Staten, met een stijging in de consumentenbestedingen van 3,3 procent (+3,5 procent in het eerste kwartaal). De bedrijfsinvesteringen stegen met 9,3 procent.