Irakezen tekenen petitie tegen militaire aanwezigheid
Moqtada al-Sadr raakt steeds meer geïsoleerd. Foto: epa
BAGDAD - De beweging achter de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr heeft een miljoen handtekeningen verzameld voor een petitie ,,tegen de buitenlandse bezetting'', zo meldt de groep vandaag. De petitie werd gelanceerd op 11 juli en is gericht aan de Iraakse regering en aan de Verenigde Naties.
,,We hebben handtekeningen gekregen van Irakezen die vragen dat de troepen van de bezetters zich terugtrekken zoals sayyed Muqtada al-Sadr vraagt'', stelde sjeikh Abdel Zahra al-Sowedi, die de groep van al-Sadr vertegenwoordigt in de wijk Sadr City in Bagdad.

,,Met de petitie willen we aan de wereld tonen dat de Irakezen de buitenlandse aanwezigheid in Irak weigeren'', stelde sjeik Sowedi vandaag in zijn preek. ,,Dit is een boodschap aan internationale organisaties als de VN, de Arabische Liga of de EU, opdat ze het Iraakse volk zouden helpen en de bezettende troepen zouden vragen het land zo snel mogelijk te verlaten''.

170.000 buitenlandse soldaten

In Irak bevinden zich ruim 170.000 buitenlandse soldaten, onder wie 140.000 Amerikanen. Woensdag liet de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, George Casey, weten dat het aantal Amerikaanse soldaten in Irak in belangrijke mate kan afnemen indien het de goede weg op blijft gaan met het politieke proces en de ontwikkeling van de veiligheidstroepen in Irak.