AMSTERDAM - De Nederlandse minister van Justitie Donner wil de 32-jarige Nederlandse terreurverdachte Wasem al D. uitleveren aan de Verenigde Staten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie stopt op aandringen van de minister met de vervolging van de Nederlander van Iraakse afkomst.
De Verenigde Staten hebben hun verzoek op 27 juli ingediend, zo blijkt uit het document van de Amerikanen hierover. Donner vroeg een dag later, donderdag, aan het landelijk parket van het Openbaar Ministerie het verzoek uit te voeren. Het Nederlandse persbureau ANP beschikt over beide documenten.

Wasem al D. wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse legervoertuigen in de stad Fallujah in Irak. In zijn woning in Nederland is een videoband gevonden, waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag met een mijn op een Amerikaans militair konvooi in Irak.

Trouwen in Irak

De opnames dateren van oktober 2003. De man staat zelf ook op de beelden, zo heeft hij toegegeven. Hij ontkent wel dat hij zelf iets met de aanslag te maken had. ,,Hij deed niet mee aan het voorbereiden van een aanslag, maar filmde het leggen van een mijn om de mensen in Nederland te laten zien wat er in Irak gebeurde'', zegt zijn advocaat. ,,Hij was destijds naar zijn geboorteplaats gegaan om te trouwen, niet om een aanslag te plegen.''

De Amerikanen leggen Al D. in het verzoek om aanhouding voor zijn uitlevering voorlopig enkel samenzwering voor het doden van Amerikanen buiten de Verenigde Staten ten laste.