Microsoft krijgt deels gelijk in zaak tegen Google
Google oprichters Larry Page en Sergey Brin
SAN FRANCISCO - Een Amerikaanse rechter heeft gisteren beslist dat de internetzoekmachine Google een pas aangeworven werknemer niet mag tewerkstellen in de sector van het internetonderzoek. De rechter gaat daarmee deels in op de vraag van aanklager Microsoft. De softwaregigant diende op 19 juli klacht in wegens de overstap van een van zijn werknemers, de Chinees dr. Kai-Fu Lee, naar concurrent Google.
Software-ontwikkelaar Microsoft wilde met die gerechtelijke procedure verhinderen dat de man voor de concurrentie ging werken en zo mogelijk vertrouwelijke gegevens zou doorgeven. Microsoft beweert dat hierover een clausule was opgenomen in het contract van de ex-werknemer. Kai-Fu Lee is een oud vice-president van Microsoft.

Protectionisme

De internetzoekmachine Google diende op haar beurt klacht in bij een rechter in Santa Barbara, met het argument dat volgens het Californische recht medewerkers niet kunnen verhinderd worden van werkgever te veranderen. Zij hebben de vrije keuze voor wie ze willen werken, anders is er sprake van protectionisme, aldus een woordvoerster.

Rechter Steven Gonzalez kwam deels tegemoet aan de vraag van Microsoft. Concreet oordeelde de rechter dat indien dr. Lee voor Google wilde werken, hij moest bewijzen dat hij verantwoordelijk was voor andere taken dan de taken die hij sinds 1998 op zich nam bij Microsoft.

Google stelde de man in principe aan om het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, dat de Californische firma wil openen in China, te leiden.