Files op traditionele probleemwegen
Foto: wvv
BRUSSEL - Zowel op de Franse, Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse autosnelwegen staan er files als gevolg van het vertrek en de terugkeer van vakantiegangers. In eigen land zijn er problemen op de 411 Luxemburg-Namen ter hoogte van Leglise. Er staat een file van ongeveer 10 kilometer.
In Frankrijk zijn er zoals voorspeld vooral problemen op de verkeers-assen Lyon-Orange-Spanje en tussen Bordeaux en Hendaye. Dat zegt Jan Van Bellingen van Touring. Op de Ring rond Lyon staat vier kilometer file. Voorts is er verkeershinder door de vakantie-uittocht op de A7 ter hoogte van Loire sur Rhône en op de A9 ter hoogte van Béziers en ter hoogte van Narbonne.

Frankrijk: 222 kilometer file

Bij de terugkeer zijn voorlopig enkel problemen gemeld in de Rhônevallei. Op dit moment staat 222 kilometer file in Frankrijk, becijferde de VAB, waarvan 84 kilometer rond Parijs. Om de drukte in Parijs te vermijden, raadt de automobilistenorganisatie aan om de A104 (Francilienne), de grootste ring rond de Franse hoofdstad, te nemen.

Duitsland: 370 kilometer file

In Duitsland staat in totaal 370 kilometer file. Het gaat hier om zo’n 172 kleinere files, met zowel vertrekkende als terugkerende vakantiegangers. De meeste problemen situeren zich op de Ring rond München (A99). Op de A9 tussen Nürnberg en Leipzig staat ter hoogte van Schleiz zo’n 10 kilometer file in noordelijke richting.

In Zwitserland is er verkeershinder aan de Sint-Gothardtunnel, aan de Gliontunnel en op de A2 in Airolo. Aan de grensovergang in Bazel is er ook vertraagd verkeer. In Oostenrijk gelden er volgens VAB aan de grensovergangen richting Hongarije wachttijden tussen 30 minuten en 2 uur. Ook op de A10 aan de Tauerntunnel en op de A12 in Kufstein zit het verkeer vast.

Momenteel stabiliseert de toestand. De files zullen in de loop van de komende uren oplossen. De VAB verwacht in de loop van morgenochtend vroeg files in Zwitserland en Oostenrijk ter hoogte van de Sint-Gothardtunnel en de Taurerntunnel. De automobilistenvereniging raadt toeristen die nog naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk willen reizen aan, hun vertrek voorlopig uit te stellen.

Drukste verkeersweekend

Dit weekend wordt het drukste verkeersweekend van heel het jaar. De verkeershinder zal zowel in eigen land als op de Europese wegen voelbaar zijn. In België wordt verkeershinder verwacht op de E40 en E17 van en naar de kust. Wat het buitenland betreft, wordt het vooral op de Franse, Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen druk.