Ook ministers gaan weleens uit de bol
De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, imiteerde zowaar Elvis Presley. Foto: epa
VIENTIANE - De Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Robert Zoellick die 'Oh my darling Clementine’ aanheft, de Russische delegatie die 'Star Wars’ speelt, Japanse topfunctionarissen die een rugbymatch nabootsen. De gala-avond van het Asean Regional Forum (ARF) is gisteravond in Laos de surrealistische toer opgegaan.
De tien Zuidoost-Aziatische landen van de Asean (Association of Southeast Asian Nations) bespreken gedurende twee dagen met 14 bevriende landen veiligheidsproblemen in de regio. En zoals de traditie het wil, brengt elke delegatie een opvoering op het gala in de rand van de bijeenkomst, die vandaag afloopt.

Terwijl Zoellick ’My Darling Clementine’ zong, werd het liedje door leden van zijn delegatie uitgebeeld. Andere leden van zijn delegatie waren verkleed als cowboys en -girls en zorgden voor de backing vocals.

De Japanners, die in 2011 het wereldkampioenschap rugby willen organiseren, speelden een rugbywedstrijd na tegen een gefantaseerd ,,rijk van het kwaad''.

Verkleed als Jedi uit 'Star Wars’ en gewapend met een plastic zwaard, vertelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, dat hij een nieuwe planeet ontdekt had, de Asean of ’Association of Supposedly Extraordinary Agreeable Nations’. De Europese Unie werd door de Russische delegatie tot ’Enthusiastic Uniformists’ omgedoopt.

De optredens werden rechtstreeks uitgezonden door de staatstelevisie van Laos.