Brandweer niet klaar voor groot incident
BRUSSEL - In hun huidige organisatie zijn de brandweerdiensten niet klaar om grote incidenten het hoofd te bieden. Dat stelden de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), haar Frans- en Duitstalige collega-organisatie FRCSPB en de Vereniging Der Beroepsbrandweerofficieren van België (Beprobel) vandaag, één jaar na de gasramp in Gellingen.
De verenigingen toonden zich tevreden over de voorstellen van de commissie Paulus, die werd opgericht na de ramp in Gellingen, om de civiele veiligheidsdiensten te hervormen. ,,Maar dit hervormingsplan wordt nu al tegengehouden in Waalse gemeenten en bovendien kan het niet doorgevoerd worden zonder extra financiële middelen'', zegt het BVV.

In een tussentijds rapport adviseerde de commissie Paulus een herindeling van de brandweer in drie niveaus, weg van de huidige gemeentelijke structuur. ,,De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten verklaarde zich akkoord met de uitgangsprincipes, maar bepaalde Waalse burgemeesters willen ’hun’ brandweerdienst niet verliezen'', zei commandant Marc Gilbert van de FRCSPB.

Acties

De BVV sluit acties niet uit: ,,Die acties zullen gericht zijn tegen de burgemeesters die de hervorming afremmen'', zegt Gilbert. Bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael klonk het dat de hervorming bezig is. ,,Ten laatste begin volgend dit jaar moet de hervorming op poten staan'', zegt woordvoerster Iris Ulenaers. Of de minister de plannen ook zal doorvoeren als niet alle gemeenten ermee akkoord gaan, kon ze niet zeggen.

Hoeveel de hervorming zal kosten, is volgens het kabinet van Dewael ook pas in september geweten. De drie brandweerverenigingen weten nu al dat de tien miljoen extra die na de gasramp werd uitgetrokken, ruim onvoldoende is. ,,Een minimum van zes voltijdse brandweerlui per kazerne is wel nodig om op elk moment paraat te kunnen staan'', besluit Gilbert.

Sirenes

In alle brandweerkazernes van het land zullen morgen om 8.58 uur, het tijdstip van de ramp, de brandweersirenes gedurende twee minuten loeien. De manschappen staan dan, uit respect voor de slachtoffers, voor de kazerne in de houding. Bij de ramp in Gellingen, op 30 juli 2004, kwamen 24 mensen om, waarvan vijf brandweerlieden. Er werden ook 132 mensen gewond.