Benedictus verwelkomt gescheiden katholieken
Foto: afp
BRUSSEL - Katholieken die gescheiden of hertrouwd zijn en lijden omdat zij niet meer te communie mogen gaan, moeten verwelkomd worden in parochies. Dat heeft paus Benedictus XVI gezegd, zo meldt de website Cathnews. De paus betreurt voorts dat menig kerkelijk huwelijk er een is ,,zonder geloof''.
De verwelkoming betekent niet dat priesters hen uit medelijden toch te communie moeten laten gaan, want daarmee riskeren ze een ondermijning van de waardigheid van het sacrament van het huwelijk.

,,We weten allemaal dat dit een uiterst pijnlijke situatie is'', aldus de paus. Hij zegt dat de situatie steeds ingewikkelder kan worden en dat gezien het lijden van de betreffende katholieken de situatie moet worden onderzocht. ,,Niemand heeft kant-en-klare antwoorden, mede omdat de situatie van iedere gescheiden of hertrouwde katholiek anders is. Een van de meest pijnlijke situaties is die van mensen die voor de Kerk zijn getrouwd, niet zozeer uit overtuiging maar vooral uit traditie, en die na een scheiding hertrouwen en zich bekeren. Zij hebben het geloof gevonden en worden vervolgens uitgesloten van het sacrament'', verklaarde de paus.

Benedictus XVI zegt verschillende bisschoppenconferenties te hebben gevraagd het fenomeen ,,een kerkelijk huwelijk zonder geloof'', dat volgens hem in feite een ,,sacrament zonder geloof'' is, te bestuderen. De paus meent dat zo’n kerkelijk huwelijk ongeldig zou kunnen worden verklaard omdat het geloof van het paar dat het sacrament ontvangt, ontbreekt. ,,Maar uit de discussies die we over dit onderwerp hebben gevoerd, bleek hoe ingewikkeld dit probleem werkelijk is en dat verder onderzoek nodig is'', aldus Benedictus XVI.