BRUSSEL - Vrouwen bereiden zich anders voor op reizen dan mannen. Terwijl vrouwelijke toeristen vaker het initiatief nemen om er op uit te trekken, kiezen hun mannelijke partners vaker de uiteindelijke bestemming. Voorts overnachten meer vrouwen dan mannen graag in eigen land. Dat blijkt uit een lezersonderzoek in opdracht van Toerisme Vlaanderen.

Eensgezindheid tussen mannen en vrouwen is er over het doel van vakanties. Beiden beschouwen een vakantie als de ideale ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Voor vrouwen kan dit dichtbij. Mannen steken liever de grens over. Zij vinden het minder logisch om geld uit te geven om in Vlaanderen te overnachten. Toch noteerde Toerisme Vlaanderen in 2003 2,8 miljoen toeristische verblijven in Vlaanderen.

Foto's

Vrouwen blijken de reisbrochures grondiger uit te pluizen dan mannen. Vooral aan de hand van de foto’s in de brochures snuiven zij de vakantiesfeer op. Mannen kijken dan weer in de eerste plaats naar de prijs. Een reisbrochure moet voor hen vooral doeltreffend en gemakkelijk zijn.

De resultaten van het lezersonderzoek van Toerisme Vlaanderen moeten leiden tot een actieplan om de reisbrochure volgend jaar nog gebruiksvriendelijker te maken. Sinds begin dit jaar werden al 125.000 brochures van Vlaanderen Vakantieland verdeeld in Vlaanderen. Vanaf januari 2006 ligt het nieuwe exemplaar gratis in het postkantoor of bij de toeristische dienst.