Sgt. Pepper vest verkocht voor driemaal geschatte waarde
LONDEN - De militaire tuniekvest die de geschiedenis ingaat als de outfit van Sergeant Pepper, en waarop ook de coverafbeelding van het gelijknamige Beatles album geïnspireerd is, is gisteren voor een recordbedrag onder de hamer gegaan. Het stuk textiel leverde driemaal meer op dan verwacht: 175.000 dollar.
De hipheidsfactor van de vest ging al in 1966 de hoogte in, toen John Lennon erin poseerde op een foto in Life Magazine.

De tuniek was één van de twaalf Lennon-memorabilia die bij Cooper Owen geveild werden. De organisatoren hadden twaalf jaar nodig om het hele lot bij elkaar te krijgen.

Een andere hoogvlieger op de veiling was een handgeschreven manuscript van All you need is love. Dat was vooraf geschat op 500.000 Britse pond maar ging voor honderdduizend pond meer de deur uit. Het manuscript werd in 1967 opgevist van de studiovloer nadat The Beatles daar een tv-optreden hadden gegeven.

Een piano uit Lennons flat haalde 140.000 pond en een waterverfschilderij dat hij op zijn elfde maakte veranderde voor 70.000 pond van eigenaar. Voor een van zijn legendarsische ronde brilletjes, verpakt in een doos met daarop het etiket ''Mr John Lennon'' had iemand 55.000 pond veil.