BRUSSEL - De voormalige Brusselse staatssecretaris Eric André (MR) is gisteravond overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van een dubbele hersentumor. Dat schrijft de krant Le Dernière Heure vandaag.
André was momenteel Brussels parlementslid en schepen in Ukkel. Hij was sinds enkele dagen in palliatieve zorgen en had afscheid genomen van zijn politieke vrienden.

Na een auto-ongeval en een operatie een jaar geleden was aan het licht gekomen dat André te lijden had van een hersentumor. André was één van de MR-kopstukken in Brussel en was van 1995 tot 2000 lid van de Brusselse regering.

Biografie

André was licentiaat in de toegepaste economische wetenschappen en na functies in het onderwijs en als voorzitter en bestuurder van bedrijven, wordt hij in 1985 kabinetschef van toenmalig federaal minister bevoegd voor Brussel, François-Xavier de Donnéa (MR). Hij blijft dat drie jaar lang.

In 1989 komt André voor het eerst in het Brussels parlement, waarvoor hij sinds dan telkens herverkozen wordt. Hij zetelt ook een tijd lang in het parlement van de Franse Gemeenschap. Zijn deskundigheid in economische dossiers maakt intussen van hem een man naar wie zowel in de MR als in het parlement geluisterd wordt als het over financiële en fiscale materies gaat.

In 1995 treedt hij toe tot de regering Picqué II waar hij als staatssecretaris de portefeuille van Openbare Werken krijgt. Vier jaar later, in 1999 wordt hij opnieuw staatssecretaris, deze keer in de regering van zijn partijgenoot Jacques Simonet. Daar is hij verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Taxi’s. Eric André was ook op lokaal vlak actief. Zo is hij sinds 1988 gemeenteraadslid in Ukkel.

Geel-blauwe panelen

In 2003 werd André schepen van financiën en religies, maar zijn ziekte dwong hem zijn ambitie terug te schroeven. Naast zijn werk in de financiële en economische sector, laat André ook enkele zichtbare herinneringen na voor de Brusselaars: de geel-blauwe panelen die openbare werken afbakenen en moeten verbergen, werden door hem in het leven geroepen. Verder is ook de heractivering en installatie van enkele fonteinen aan hem te danken.

Reacties

MR-voorzitter Didier Reynders zegt dat André zowel op het menselijke als op het politieke vlak zijn sporen heeft nagelaten. FDF-voorzitter Olivier Maingain en Brussels minister-president Charles Picqué (PS) loofden zijn kennis van de Brusselse economische problemen en uitdagingen.