BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) heeft zijn medeleven uitgedrukt tegenover de families van de vermoorde meisjes Stacy en Nathalie. Tevens loofde de minister het harde werk en uitstekende samenwerking van alle betrokken politie- en gerechtelijke diensten ter plaatse.

Dewael ontmoette donderdagmiddag in de kazerne van de federale politie in Etterbeek leden van de orde- en hulpdiensten die de voorbije weken in Luik ingezet werden tijdens de zoektocht naar de verdwenen meisjes. De minister van Binnenlandse Zaken sprak zijn waardering uit voor hun werk en loofde vooral de uitstekende samenwerking tussen de verschillende diensten.

Dewael gaf ook nog mee dat hij de families van de meisjes alle sterkte toewenst. "Ik leef als vader erg mee met hun situatie", aldus de minister.

  • Waals parlementsvoorzitter José Happart heeft in naam van het Waals parlement zijn medeleven overgemaakt aan de ouders van Stacy en Nathalie. Het parlement zal volgende week ook een minuut stilte houden als eerbetoon aan de twee meisjes.

  • Europees commissaris voor Justitie en Binnenlandse Zaken Franco Frattini heeft zijn verontwaardiging over de dubbele moord uitgesproken. Hij riep de lidstaten van de Europese Unie op, dringend het kaderbesluit over de seksuele exploitatie van kinderen om te zetten in nationale wetgeving.

    "Ik denk dat heel Europa zijn boosheid en afgrijzen moet tonen na de moord op deze twee meisjes. We moeten hopen dat het onderzoek snel zal leiden tot de arrestatie van de schuldige of schuldigen", verklaarde Frattini donderdag in de marge van een persconferentie.

  • De kamerleden hebben donderdagnamiddag in het halfrond een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de recente gewelddaden. De parlementsleden, de kamervoorzitter noch premier Guy Verhofstadt legden verklaringen af.

    Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Luik en Antwerpen werd een groot deel van de plenaire agenda van donderdagnamiddag geschrapt. Na een schorsing van 15 minuten volgen alleen nog stemmingen over moties en wetsontwerpen. De mondelinge vragen vinden volgende woensdag plaats.

  • Ook het provinciebestuur van Nederlands Limburg heeft zijn condoleances overgebracht aan de gouverneur van Luik. De Limburgse gouverneur Frissen schrijft dat hij met grote verslagenheid kennis heeft genomen van de vondst van de vermoorde halfzusjes Nathalie en Stacy. Volgens hem hebben de inwoners van Nederlands Limburg zeer meegeleefd tijdens de zoektocht en delen zij nu de gevoelens van verdriet.