Hongerstakers in Klein Kasteeltje weggevoerd met ambulance
Foto: belga
BRUSSEL - Alle hongerstakers van het Klein Kasteeltje werden maandagmiddag omwille van hun kritieke medische toestand naar ziekenhuizen overgebracht. De beslissing werd genomen door het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil), in overleg met minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont, om humanitaire, medische en hygiënische redenen.
Van de zeventigtal asielzoekers die deelnemen aan de hongerstaking in het Klein Kasteeltje, ging voor verschillenden maandag de 35ste dag hongerstaken in. Het aanhouden van de hongerstaking kan leiden tot ernstige en blijvende fysieke en neurologische gevolgen of zelfs tot de dood.

Maandagochtend deden de artsen van de medische dienst van Fedasil en het Klein Kasteeltje een laatste poging om de hongerstakers te overtuigen vrijwillig naar het ziekenhuis te gaan. Op dit voorstel gingen uiteindelijk vijftien mensen in. Maandagnamiddag werd de rest van de hongerstakers gedwongen naar het ziekenhuis overgebracht.

Twaalf ambulances

Degene van wie de gezondheidstoestand het niet toe liet, werden via ambulances vervoerd. In het totaal werden hiervoor 12 ambulances ingezet. De overigen werden met een autobus naar de verschillende ziekenhuizen gevoerd. De evacuatie gebeurde met de hulp van de Brusselse politie en het Rode Kruis. In het totaal werden 71 asielzoekers naar de ziekenhuizen overgebracht.

Medisch en psychologisch onderzoek

Alle hongerstakers worden grondig medisch en psychologisch onderzocht. Nadat ze de nodige medische zorgen hebben gekregen, kunnen de asielzoekers terug keren naar het Klein Kasteeltje, op voorwaarde dat ze hun actie niet hervatten. Fedasil benadrukte dat de medische en hygiënische toestand in het Klein Kasteeltje onhoudbaar werd en dat een opvangcentrum geen plaats is om een hongerstaking uit te voeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in