Kevin trapt Genk Europa in
Foto: belga
Racing Genk speelt in augustus de tweede voorronde van de Uefa Cup. De Limburgers hadden nauwelijks acht minuten nodig om de 3-1 achterstand uit de heenmatch op te halen. Een tweede doelpunt van Kevin Vandenbergh diep in de tweede helft deed helemaal de boeken toe voor Standard, dat vooral in de eerste helft onkennelijk zwak voetbalde.
De Rouches leken vijf minuten voor het aflopen van de reguliere competitie nog op rozen te zitten voor Europees voetbal, maar blijven uiteindelijk verweesd achter. Preud’homme en co zullen zich de gemiste strafschop van Conceiacao in Oostende nog lang heugen.

Trainer D’Onofrio bracht Curbelo en Walasiak voor de geschorsten Geraerts en Conceicao. Maar lang niet alleen de twee nieuwelingen zagen sterretjes. Als een pletwals rolde Racing Genk over Standard. De Limburgers tikten tot in de zestien de tegenstander uit, waarna Stojanovic aan de eerste paal Runje te snel af was. 1-0 in de eerste minuut!

Standard meteen van slag. Na minder dan tien minuten hing er al een tweede tegen de touwen. Engelaar zwiepte voor, Dragutinovic ging knullig in duel met Stojanovic en Vandenbergh duwde de afvallende bal binnen.

De Rouches straalden één blok onzekerheid uit. Bibberen was achterin het devies. Bij een botsing tussen Runje en Vandenbergh verwerkte Léonard ei zo na in eigen doel. Weinig later moest de Kroaat met de voet redding brengen op een counter van Stojanovic.

Standard probeerde te ontwaken, met op het halfuur een reuzekans voor Onyewu. Hij had de van een Limburgs lichaam wegbotsende bal gewoon moeten binnentikken. Reken daar ook nog de mogelijkheid van Walasiak bij en de slappe roodhemden hadden zich zowaar nog weer in de wedstrijd kunnen sukkelen. D’Onofrio besefte dat hij iets moest proberen. Aan de rust liet hij met Kovalenko een extra aanvaller opdraven. Het deed het wedstrijdbeeld toch wat kantelen. De bezoekers drongen aan, je voelde zo de spanning weer in het stadion opborrelen. Assou-Ekotto haalde van heel ver uit met een vlam, maar Jan Moons pareerde met een knappe reflex.

Op de koop toe zag Genk ook nog Orlando Engelaar uitvallen. Met Sigurdsson als vervanger trok de thuisploeg nog meer achteruit. en dus ging Standard nog wat meer druk op de ketel zetten. Maar Moons herinnerde in niks meer aan de vliegenvanger van donderdag op Sclessin. Hij duwde magistraal een kopbal van Onyewu uit de schietbaan.

De verlossing viel aan de overkant. Beslija legde af voor Vandenbergh, die knap rond zijn as en rond Assou-Ekotto draaide, om daarna de bal onder Runje binnen te duwen. 3-0 en het Fenixstadion in vuur en vlam.