Frankrijk zegt nee
BRUSSEL - De Fransen hebben de Europese grondwet afgekeurd in het referendum dat vandaag gehouden werd. Volgens voorlopige resultaten heeft ongeveer 57 % van de Fransen ,,neen'' gestemd.
Iets na tienen maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken de eerste officiële cijfers bekend. 83 procent van de stemmen was toen al geteld. Het neen-kamp haalt 57,26 procent, terwijl de ja-stemmer niet verder komen dan 42,74. De nieuwe cijfers bevestigen de trend van de exit-polls door de tv-stations, die tussen de 54,5 en de 56 procent neen-stemmen voorspeld hadden.

Dat het referendum de Franse opinie in bijna twee gelijke kampen verdeelt, ligt in de lijn van de verwachtingen. De laatste opiniepeilingen hadden een voorsprong van tien procent voorspeld voor het neen-kamp.

De opkomst voor het referendum lag hoog. Volgens de eerste cijfers is bijna zeventig procent van de kiezers opgedaagd. Dat is meer dan de opkomst in 1992 bij het referendum over het verdrag van Maastricht.

Tien EU-lidstaten hebben de grondwet al goedgekeurd. Het verdrag moest goedgekeurd worden door alle 25 EU-lidstaten om van kracht te kunnen gaan in november 2006. In principe zet het Franse ,,Neen'' de Europese ratificatie van de grondwet nu op de helling.