BRUSSEL - De Dag van het Park heeft 140.000 Vlamingen op de been gebracht. Het was al de 15de editie. Vlaams minister voor Leefmilieu Kris Peeters kondigde een actieplan aan en trekt 750.000 euro uit voor steden en gemeenten die vernieuwend willen werken rond parken en openbaar groen.

Liefhebbers konden vandaag op een 100-tal locaties genieten van het groen in Vlaanderen. Er was vooral veel volk in Mechelen, Vilvoorde, Duffel, Boom en Sint-Truiden.

Thema dit jaar was ,,Even PARKeren’’, waarmee de organisatoren willen wijzen op de belangrijke functie van park en openbaar groen om zich goed te voelen. ,,Het zijn oases van rust in ons sterk verstedelijkt Vlaanderen, oases waar we onszelf even kunnen parkeren. Gebrek aan groen in de buurt leidt nogal eens tot het ontvluchten van de stad (...) Daarom moeten we zorgen dat er voldoende parken en openbaar groen aanwezig is’’, stelt minister Peeters.

De CD&V-minister kondigde zondag aan dat hij een actieplan gaat uittekenen om het groen in en rond de stad meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast zet hij 750.000 euro opzij om groene proefprojecten in steden en gemeenten te ondersteunen. Hij zal de projecten vooral beoordelen op hun vernieuwend karakter, en op de voorbeeldfunctie die ze kunnen vervullen.

Het idee van een Dag van het Park gaat ook internationaal. Nederland nam het initiatief ondertussen over en organiseerde vandaag ook een Dag van het Park. Er werden meer dan 100 parken in een 30-tal steden en gemeenten opengesteld.