KABUL - De hoogste islamitische geestelijke in de Afghaanse provincie Kandahar, mullah Abdul Fayaz, is vandaag vermoord, een week nadat hij de bevolking had opgeroepen de regering te steunen en zich tegen de Taliban-rebellen te keren. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Fayaz werd in de provinciehoofdstad Kandahar doodgeschoten in zijn auto. Hij deed zijn oproep vorige week op een in Kandahar gehouden bijeenkomst van vijfhonderd islamitische geestelijken uit heel Afghanistan. Hij zei dat de Taliban onschuldige burgers vermoorden, terwijl de regering probeert het land weer op te bouwen en vrede te bewerkstelligen. President Hamid Karzai toonde zich diep geschokt door de moord, die hij een aanval op de islam noemde. De politie heeft tien arrestaties verricht.

De Taliban en andere rebellen hebben hun aanvallen sinds het begin van de lente opgevoerd. Afghaanse en buitenlandse militairen op hun beurt hebben sinds maart bijna tweehonderd vermoedelijke rebellen gedood en tientallen rebellen gevangengenomen.

Bij een inval in een huis in de provincie Uruzgan namen militairen afgelopen week Taliban-commandant mullah Abdul Bari gevangen. Hij werd volgens de bevelhebber van het leger in Uruzgan, Mohammed Zaher Azimi, al lange tijd gezocht. Ook twee andere leden van de Taliban werden opgepakt bij de inval.

De Afghaanse televisie liet vandaag beelden zien van de Italiaanse hulpverleenster Clementina Cantoni, die op 16 mei in de hoofdstad Kabul werd ontvoerd. Cantoni zat tussen twee mannen die een geweer op haar hoofd richtten en noemde in opdracht van iemand buiten beeld haar naam en de namen van haar ouders en haar oom. Het is niet duidelijk van wanneer de opnamen dateren. Toen Cantoni door de man buiten beeld werd gevraagd welke dag het was zei ze: ,,Het is vandaag zondag 28 mei’’. In werkelijkheid was het niet zondag, maar zaterdag de 28ste. Het is niet bekend hoe de zender, het onafhankelijke Tolo TV, aan de video-opnamen is gekomen.

In de oostelijke provincie Kunar schoten onbekenden vrijdag elf inzittenden van een voertuig dood. De politie denkt dat de moorden een persoonlijke achtergrond hadden.