Brussel herdenkt Heizeldrama
Foto: belga
BRUSSEL - Aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel, het voormalige Heizelstadion, is vannamiddag de 20ste verjaardag van het Heizeldrama herdacht. Dat gebeurde precies 20 jaar nadat op dezelfde dag in 1985, 39 voetbalsupporters stierven tijdens de finale om de Europabeker voor Landskampioenen tussen FC Liverpool en Juventus Turijn.

Aan het stadion werd een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp.

Aan het stadion hadden zich ook een kleine duizend supporters van Juventus verzameld. Het ging vooral om Belgen van Italiaanse origine die gehoor hadden gegeven aan de oproep van een speciaal comité dat het initiatief had genomen voor de herdenking.

Er waren onder meer toespraken van de burgemeesters van Brussel en van Liverpool en een vertegenwoordiger van de stad Turijn. De Brusselse burgemeester Thielemans bood ook zijn excuses aan voor het lijden van de slachtoffers, onder wie 32 Italianen.

De stad Brussel wilde de 20ste verjaardag van het Heizeldrama niet zomaar voorbij laten gaan. Het stadsbestuur besloot daarom naast een plechtigheid, ook te zorgen voor een permanente herinnering aan het drama. In het Koning Boudewijnstadium bevindt zich een ruimte die het Heizeldrama herdenkt. Ze maakt deel uit van het ontdekkingsparcours van het stadion. Voorts reconstrueren beelden het drama, zonder te schockeren. De bezoeker zal ook kunnen luisteren naar het opgenomen commentaar van getuigen. Er komen voorts twee panelen die meer uitleg geven bij het kunstwerk ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Het beeldhouwwerk ,,Zet stil die klokken", van de hand van Patrick Rimoux, komt op de esplanade voor het stadion. Het bestaat uit een voetstuk dat in verhouding een tiende van een voetbalveld bedraagt. De stenen waaruit het is opgetrokken zijn wit graniet, afkomstig uit Italië. Zo wil de kunstenaar de 32 Italiaanse slachtoffers eren. Voorts komen op de sokkel 39 lichtschijfjes in de vorm van een zonnewijzer.