Tom Boonen wint Ronde van België
Tom Boonen Foto: © BELGAREP
PUTTE - De Nederlander Stefan Van Dijk heeft de vijfde en laatste etappe van de Ronde van België gewonnen, een rit over 170,7 km van Hoei naar Putte. In de massasprint versloeg Van Dijk zijn Britse ploegmaat Jeremy Hunt en Jurgen Van Loocke. De eindzege van Tom Boonen werd niet meer bedreigd.
,,Ik had voor de start gezegd dat ik wel graag een degelijke prestatie zou neerzetten in deze Ronde van België. Dat ik ze win, is natuurlijk nog mooier", zegt een tevreden Tom Boonen. ,,Toch was het niet simpel. Zonder de steun van de ploegmakkers zou ik hier deze zwarte leiderstrui zeker niet kunnen behalen. In de laatste rit zat ik op 200 meter van de eindmeet nog goed, maar ik raakte plots ingesloten en kon niet echt aangaan. Geen nieuwe ritzege dus. Het belangrijkste is wellicht dat ik op schema zit voor de Ronde van Frankrijk".

Na goed 33 kilometer trokken zeven renners in de aanval: Erwin Thijs, Jarno Van Mingeroet, de Nederlanders Ronald Mutsaars, Julien Smink met Arthur Farenhout, de Fransman Sebastien Minard en de Litouwer Saulius Ruskys. Ze boekten vlug een voorsprong van meer dan twee minuten waardoor op een gegeven moment Erwin Thijs virtueel leider was. Geen paniek evenwel in het peloton, waar QuickStep van leider Tom Boonen de steun kreeg van Landbouwkrediet.

De leiders mochten de vier plaatselijke ronden in Putte, van elk vijftien kilometer, aanvatten met iets meer dan anderhalve minuut voorsprong op de grote groep. Voor Minard ging het, met nog een goede 50 kilometer voor de boeg, te snel; de Fransman moest lossen zodat er nog slechts zes leiders overbleven. De groep hield alles netjes onder controle en de achterstand schommelde steeds rond anderhalve minuut, voor het tempo werd opgetrokken.

Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde reden de zes nog slechts 27 seconden voor het peloton. Farenhout probeerde meerdere keren weg te rijden, maar werd steeds tot de orde geroepen door Erwin Thijs. Op tien kilometer van de eindmeet vloeide alles netjes samen.

Jan Kuyckx trachtte nog weg te slippen, maar werd snel weer gegrepen. Met nog drie kilometer van de finish trokken QuickStep-Innergetic en Chocolade Jacques-T-Interim het peloton op een lang lint, maar MrBookmaker mocht uiteindelijk vieren.