CHIANALE - Dario Frigo (Fassa Bortolo) heeft de koninginnenrit in de Giro gewonnen. Hij finishte net voor leider Gilberto Simoni. De Oostenrijker Totschnig werd derde op 2'38". Frigo verstevigt zijn voorsprong en in het algemeen klassement.
Het peloton moest over drie zware cols, waaronder de Colle d'Esischie, het dak van deze Giro. Op die zogenaamde Cima Coppi sprokkelde de leider in het bergklassement, Fredy Gonzalez, de punten.

Op 5 km van de top van de Sampeyre trok leider Gilberto Simoni in de aanval. Enkel Popovitsj en Frigo konden zijn tempo volgen. Ze kwamen bij Totschnig, een overblijver van een vroegere vlucht. Popovitsj viel aan, maar kwam zichzelf vlug tegen. Simoni en Frigo raakten alleen voorop en Frigo won.

Casagrande geeft op

De Italiaan Francesco Casagrande, de kopman van Lampre in de Giro 2003, heeft donderdag opgegeven in de achttiende etappe, een bergrit van Santuario di Vicoforte naar Chianale over 174 km. Op de flanken van de Colle D'Esischie, met 2366 meter het hoogste punt in deze Ronde van Italië, na 94 km wedstrijd stapte de Italiaan uit de wedstrijd met fysieke problemen.

Casagrande, die vooraf geciteerd werd als een van de favorieten op de eindzege, stond zesde in de stand op 6:47 van zijn landgenoot en rozetruidrager Gilberto Simoni, die hij nooit echt kon bedreigen in deze Giro.

Lampre kan voor een ereplaats nog wel rekenen op de Litouwer Raimondas Rumsas, die vijfde staat op 6:11 van Simoni.