LONDEN - De Britse minister van arbeid en pensioenen Alistair Darling is vandaag benoemd tot minister van verkeer. Hij vervangt Stephen Byers die gisteren opstapte. Byers stond al enige tijd onder druk, onder meer in verband met de problemen bij de Britse spoorwegen.
Alistair Darling verlaat zijn post als minister van Arbeid en Pensioenen en wordt daar vervangen door Andrew Smith, tot nu toe de staatssecretaris van Financien.

Smith wordt op zijn beurt vervangen door de vice-staatssecretaris van Financiën Paul Boateng, die als eerste zwarte in de regering Blair een groot ministerie mag beheren.

De 48-jarige Alistair Darling wordt beschouwd als loyaal tegenover premier Tony Blair, maar ook als een goede vriend van minister van Financiën Gordon Brown, die bekend staat om zijn behoudende positie tegenover een eventuele toetreding van Groot-Brittannië tot de Europese eenheidsmunt.

Als minister van Arbeid en Pensioenen bewees Darling volgens de BBC dat hij in staat is een post tot in het detail te beheren, een kwaliteit die hij nodig zal hebben om het ministerie van Verkeer onder handen te nemen.

Stephen Byers stond al maanden onder druk en nam ontslag omdat zijn aanwezigheid naar eigen zeggen schade toebracht aan de regering. Tony Blair, die ondanks de stijgende druk achter zijn minister bleef staan, zei dat hij de beslissing van Byers begreep en respecteerde.