Vier leerlingen van het Gesubsidieerd Technisch Instituut (GTI) in Mortsel moeten zich verantwoorden voor de strafrechter in Antwerpen nadat ze dinsdag bij wijze van grap een valse 'drive by shooting' organiseerden. Dat meldt het parket van Antwerpen.
De drie 19-jarigen en een 20-jarige hadden tijdens de middagpauze het idee opgevat om vanuit hun auto ter hoogte van de speelplaats op de Dieseghemlei een ongeladen luchtdrukpistool te trekken en enkele schoten af te vuren in de richting van een medeleerling. Dat veroorzaakte de nodige paniek bij voorbijgangers die bij het horen van de knallen op de grond gingen liggen.

Korte tijd na het incident werd de auto teruggevonden. Een 19-jarige en een 20-jarige werden opgepakt, gearresteerd en verhoord. Die laatste bekende eigenaar te zijn van het luchtdrukpistool waarmee hij geschoten had. Zo’n wapen is vrij verkrijgbaar, maar mag enkel om welbepaalde redenen gedragen worden. De jongen had ook een verboden boksijzer bij zich. Alle wapens en de auto werden in beslag genomen.

Woensdag werden de twee andere kompanen gearresteerd en verhoord. Alle vier verklaarden ze enkele kennissen van op school te hebben willen laten schrikken en zeiden ze niet te beseffen hoe ernstig de situatie was.

Het Antwerpse parket tilt zwaar aan de zaak omdat er recent in het buitenland nog schietpartijen waren in scholen met zeer ernstige gevolgen. Daarom moeten de verdachten op 14 mei voor de rechtbank verschijnen. Tot dan zijn ze vrij. Het viertal riskeert gevangenisstraffen en geldboetes voor inbreuken op de wapenwet en bedreigingen door gebaren of zinnebeelden.