Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft woensdag bevestigd dat Davide Rebellin positief heeft getest op cera in een nacontrole van het Internationaal Olympisch Comité. Hij werd ook meteen geschorst door het CONI. Ook zijn team Diquigiovanni houdt hem voorlopig aan de kant. Rebellin schreeuwt intussen zijn onschuld uit.
'Ik weet niet wat er gebeurd is. Dit is vast en zeker een vergissing', reageert Rebellin in de Italiaanse krant La Stampa. 'Het is onmogelijk dat ik positief testte'.

De Italiaanse renner zei nog dat hij 'niets te verbergen had.'

De vrouw van Rebellin had eerder al in de Gazetta dello Sport laten weten dat de analyse van het B-staal is aangevraagd. 'Davide heeft niets gedaan. We moeten nu vooral kalm blijven bij dit onwaarschijnlijk nieuws', zei echtgenote Selina Martinello. 'We zullen vechten tot alles is opgeklaard.'

Rebellin is één van de zes olympische sporters die na nieuw onderzoek van de dopingmonsters door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn betrapt op het gebruik van cera. Wie de andere dopingzondaars zijn, is voorlopig nog niet bekend. Volgens verschillende bronnen is er ook een olympische kampioen betrokken.

Rebellin kreeg voor zijn zilveren medaille van het CONI een premie van 75.000 euro. Als hij veroordeeld wordt, zal het CONI die terugeisen. De renner riskeert naast een sportieve sanctie ook een gerechtelijke vervolging voor inbreuken op de Italiaanse antidopingwetgeving.

De 37-jarige Rebellin won op de Spelen in Peking zilver in de wegrit. Vorige week woensdag was hij nog voor de derde maal de beste in de Waalse Pijl, zondag finishte hij als derde in Luik-Bastenaken-Luik. Sinds dit seizoen rijdt Rebellin voor het Team Serramenti PVC Diquigiovanni, de vorige zeven seizoenen reed hij voor het door dopingschandalen gestopte Gerolsteiner. Twee van zijn ploegmaats bij Gerolsteiner, de Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl, werden tijdens de Tour de France 2008 ook al betrapt op het gebruik van cera.

De manier waarop Rebellin vorige week naar de zege in de Waalse Pijl sprintte, was zonder meer indrukwekkend. Hij won eerder dit seizoen ook al de derde en vierde etappe in de Ruta del Sol. Verder was hij in het verleden ook de beste in wedstrijden als de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, de Clasica San Sebastian, het Kampioenschap van Zürich, Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.