SAN JOSE - De autoriteiten van Costa Rica hebben de noodtoestand afgekondigd nadat twee gevallen van Mexicaanse griep vastgesteld werden bij mensen die recent in Mexico verbleven. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maria Luisa Avila dinsdag gemeld.
Het griepvirus werd vastgesteld bij een jonge vrouw van 21 jaar die sinds drie dagen teruggekeerd was uit Mexico en bij een 30-jarige man die vorige week uit Mexico terugkeerde naar Costa Rica. Het gaat om de eerste twee gevallen van Mexicaanse griep in Centraal-Amerika.

De toestand van de jonge man is 'bevredigend' en de jonge vrouw is 'buiten levensgevaar', aldus de minister.

Cuba in staat van alertheid

De Cubaanse civiele bescherming is intussen in staat van alertheid geplaatst om te voorkomen dat de Mexicaanse griep een kans krijgt op het Caraïbische eiland. Dat heeft de Cubaanse televisie gemeld.

'De fase van alertheid is gedecreteerd voor de nationale, provinciale en gemeentelijke civiele beschermingsdiensten', luidde het officiële communiqué dat voorgelezen werd op televisie.

De Cubaanse autoriteiten hadden dinsdagmorgen al aangekondigd dat alle luchtverbindingen met Mexico gedurende 48 uur geschorst worden. Ook de controles op luchthavens en havens werden versterkt.

Er is voorlopig nog geen geval van Mexicaanse griep gerapporteerd in Cuba.