'Komende dagen valt geen akkoord te verwachten'
Foto: belga
Volgens premier Yves Leterme wordt de komende dagen niet ten gronde onderhandeld over Brussel-Halle-Vilvoorde en valt er dan ook geen akkoord te verwachten.
Dat heeft hij dinsdagmiddag aan de audiovisuele media verklaard na afloop van het onderhoud dat hij met Ecolo had over de tweede ronde in de staatshervorming.

Ondertussen verklaarde CDH-vicepremier Joëlle Milquet in de Kamer dat de lijst met communautaire thema's die dan zullen worden besproken, pas half mei wordt vastgelegd.

Het kernkabinbet stemde maandag in met een voorstel van aanpak dat premier Leterme op tafel had gelegd over de tweede ronde in de staatshervorming. In dat voorstel staan de thema's opgesomd waarover gepraat zal worden, wordt gesuggereerd op welke manier de onderhandelingen kunnen worden gevoerd en wordt een timing vastgelegd.

Leterme legde het voorstel dinsdag ook voor aan aan SP.A, Ecolo en Groen!, de drie partijen die het eerste communautaire pakket mee onderhandelden. Bedoeling is dat hij woensdag met een aangepast voorstel terug naar het kernkabinet trekt. Op een briefing liet de regeringsleider maandagavond weten dat de aanpak tegen eind deze week moet vastliggen.

CDH-vicepremier en minister van Werk Joëlle Milquet heeft dat anders begrepen. Dat blijkt uit verklaringen die ze dinsdag in de Kamer aflegde tijdens de bespreking van haar beleidsnota. Ze herhaalde in de bevoegde Kamercommissie dat de lijst met thema's en de procedure pas op maandag 18 mei definitief worden vastgelegd.