Zowel Ecolo als Groen! zijn bereid mee te werken aan de zoektocht naar een grotere staatshervorming. Dat hebben de groene partijvoorzitters Jean-Michel Javaux (Ecolo) en Mieke Vogels (Groen!) dinsdag verklaard na afloop van hun onderhoud met premier Yves Leterme.
Volgens Vogels - die vergezeld werd door minister van Staat Magda Aelvoet - houdt het voorstel van de eerste minister niets nieuws in. 'Leterme wil de onderhandelingen starten met de punten die al staan ingeschreven in de memorie van toelichting van het wetsvoorstel rond het eerste communautaire pakket', zei de groene partijvoorzitster. Aangezien Groen! dat eerste pakket mee onderhandelde en onderschreef, staat de partij er uiteraard positief tegenover, voegde ze eraan toe.

Andere reden om mee te werken, is dat er volgens de groenen eindelijk een oplossing uit de bus moet komen. 'De mensen zijn het communautaire geruzie beu. De meerderheid van het land wil dat Vlamingen en Walen samenblijven en dat er op 1 mei en Rerum Novarum over andere dingen wordt gepraat'.

Voor BHV moet de regering maar een oplossing vinden, meent Vogels. Maar mocht het parlement moeten stemmen over het dossier, dan keurt ook Groen! de Vlaamse splitsingsvoorstellen goed, gaf ze mee. Dat Ecolo - waarmee Groen! in de Kamer een gezamenlijke fractie vormt - daarover anders denkt, is geen probleem, meent Vogels. 'Het is niet omdat je binnen een huwelijk het over één ding niet eens bent, dat je huwelijk spaak loopt', klonk het.

Ook Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux liet na afloop van de ontmoeting met Leterme weten dat zijn partij bereid is mee te onderhandelen. De plannen van de eerste minister zijn volgens hem echter niet helemaal duidelijk, vooral op het vlak van methode en agenda.

Javaux stelde niet te snappen waarom de Vlaamse meerderheidspartijen nu druk op de ketel zetten om BHV te stemmen, terwijl afgesproken werd om het tweede pakket - waarin BHV vervat zit - tegen midden juli af te ronden. Onbegrip is er ook omdat op die manier de 'echte', sociaal-economische problemen opnieuw ondergesneeuwd raken.

'Leterme heeft de boodschap begrepen, maar heeft zijn partij het begrepen? Wij vragen dat de regering kalmte brengt en binnen de partijen orde op zaken stelt'.

Hoedanook, indien de Vlaamse partijen BHV volgende week op de plenaire agenda van de Kamer zetten, is er volgens Ecolo geen sprake meer van onderhandelingen. 'Dan zitten we in een situatie waarbij de Vlamingen opnieuw de forcing voeren', zei Javaux.

Wat de staatshervorming betreft lieten de groenen nog weten dat Leterme opnieuw met een Octopusgroep tewerk wil gaan. Al is het niet zeker of die term nog van toepassing zal zijn. Aangezien SP.A misschien niet meer deelneemt aan de onderhandelingen, is er eerder sprake van een gehandicapte Octopus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig