Politoloog Carl Devos nuanceert het belang van het uitstel van de plenaire vergadering van woensdag. Het is immers geen ’gewone week’ is, gezien de verlofdagen donderdag en vrijdag.
'Toen er nog geen sprake was van het dossier BHV, werd ook al de vraag gesteld of er een plenaire vergadering moest komen', weet Devos. Mocht het een gewone vijfdagenweek zijn geweest, dan zou het volgens de Gentse professor wel vreemd en 'du jamais vu' zijn.

Devos merkt ook op dat heel wat dossiers op het vlak van de staatshervorming technisch niet voorbereid zijn. 'Er is uiteraard al over gesproken en er wordt over nagedacht, maar eigenlijk zit men nog niet in die fase dat de toppolitici rond de tafel kunnen gaan zitten met de technische fiches in hun zak', luidt het. 'Het is nog niet rijp om nu op politiek niveau te worden uitgeklaard.'

Devos wijst er daarbij op dat graag wordt verwezen naar het Sint-Michielsakkoord uit 1993. Dat ging toen echter over het laatste stuk van een proces dat in 1988 was gestart en waar jaren denkwerk en dialoog aan vooraf waren gegaan, aldus de professor.

Puur vanuit beleidsstandpunt bekeken, zou het volgens Devos beter zijn mocht men afspreken om bijvoorbeeld ergens volgend jaar het dossier aan te snijden, 'alleen functioneert deze regering niet zonder dat het wordt uitgeklaard', besluit Devos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in