Plenaire vergadering Kamer uitgesteld
Foto: belga
De Kamer komt morgen plenair niet samen. Dat heeft de conferentie van de voorzitters, het dagelijks bestuur van de Kamer beslist na overleg met de meerderheidspartijen. Hierdoor krijgt Leterme meer tijd om een oplossing voor BHV uit te werken.
De vijf meerderheidspartijen stelden op de vergadering van de conferentie van de voorzitters voor om de plenaire zitting van woensdag te schrappen. Op die manier krijgen de premier en de regering de tijd om een oplossing uit te werken voor BHV, legde Open VLD-fractieleider Bart Tommelein na afloop van de vergadering uit.

'Iedereen beseft dat dit een uiterst moeilijke situatie is. De premier heeft niet gevraagd om de zitting uit te stellen, maar als meerderheid willen we de regering de tijd geven een oplossing uit te werken', zei de liberaal. Ook zijn collega van de MR legde een verklaring in die zin af.

Tommelein stelde de kritiek van de oppositie te kunnen begrijpen, maar benadrukte verschillende keren dat dit een uitzonderlijke situatie is.

'De Franstalige collega's vragen om de onderhandelingen alle kansen te geven. Ik reken erop dat we ook een oplossing gaan vinden', zegt Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V. 'Als er geen oplossing komt, kunnen de Franstaligen opnieuw een belangenconflict inroepen. Als ze dat niet doen, dan gaan we op 8 mei stemmen.'

Volgens N-VA’er Jan Jambon wordt BHV volgende week zeker geagendeerd en gestemd, 'tenzij de Franstaligen nog een manoeuvre uithalen. Zelfs bij een stemming hebben ze daarvoor nog instrumenten'.