De kans is reëel dat SP.A niet mee gaat onderhandelen over de tweede fase van de staatshervorming. Dat zei partijvoorzitster Caroline Gennez na afloop van een onderhoud met premier Yves Leterme. De Vlaamse socialisten gaan de komende dagen hun positie hierover bepalen. Ze willen weten of de regeringspartijen hierover op één lijn zitten.
Premier Leterme nodigde de voorzitters van oppositiepartijen SP.A, Ecolo en Groen! deze middag uit voor overleg over zijn voorstel rond het tweede pakket staatshervorming. Gennez zei echter dat ze niet veel nieuws heeft gehoord. Leterme heeft enkel het kader geschetst met daarin de reeds bekende thema’s, luidde het.

De SP.A-voorzitster merkte wel op dat de SP.A, door mee te werken aan het eerste pakket staatshervorming, de regering mee in het zadel heeft geholpen, maar ze vindt het niet evident dat de oppositie de regering nogmaals depanneert.

Wat Brussel-Halle-Vilvoorde betreft, vindt de SP.A dat de kieskring moet worden gesplitst, maar de partij is voorstander van een oplossing in consensus, veeleer dan in conflict. Het zal van de meerderheid afhangen of het splitsingsvoorstel op de agenda van de plenaire vergadering van de Kamer belandt, zei Gennez nog.