Turken betogen tegen regering
ISTANBUL - In de Turkse stad Istanbul zijn zondag honderdduizenden voorstanders van een strikte scheiding van kerk en staat de straat opgegaan om het aftreden van de regering te eisen, die volgens hen Turkije naar een islamitisch bewind voert. De politie schatte het aantal deelnemers aan de demonstratie op 700.000, Turkse media schatten hun aantal op een miljoen.
De demonstraties volgen op waarschuwingen van het leger, dat zich opwerpt als hoeder van de seculiere Turkse staat, dat de regering radicale islamitische groepen te veel hun gang laat gaan. De demonstanten riepen nationalistische leuzen en noemden premier Recep Tayyip Erdogan een verrader.

Velen wilden ook duidelijk maken dat de regerende partij, die met 30 procent van de stemmen aan de macht kwam maar 60 procent van de zetels in het parlement bezit, geen mandaat heeft om naar believen te handelen. ,,Ze moet naar ons luisteren, want wij zijn de meerderheid van het land. Wij zijn 70 procent'', zei Emine Hacioglu (35).

'Bemoeienis van het leger onacceptabel'

Zaterdag wees de regering van premier Recep Tayyip Erdogan de kritiek van het leger op de gang van zaken bij de presidentsverkiezing van de hand. De bemoeienis van het leger is onacceptabel in een democratie, zei de regering. De president wordt door het parlement gekozen.

De regeringskandidaat, minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, haalde vrijdag in de eerste stemronde niet genoeg stemmen. De meeste oppositieleider boycotten de stemming en vochten de geldigheid ervan aan voor het constitutionele hof.

Gül liet zondag weten dat hij er niet over peinst om zich als presidentskandidaat terug te trekken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in