,,Franstalige premier niet abnormaal''
Foto: belga
BRUSSEL - In een interview met La Libre Belgique zegt de minister-president van het Waalse gewest en de voorzitter van de PS, Elio Di Rupo, dat op een periode van 20, 30 of 40 jaar in een land waar 40 procent Franstaligen wonen, ,,het niet abnormaal zou zijn dat gedurende 40 procent van de tijd, er een Franstalige eerste minister is. Van welke partij dat ook zou zijn''.
Di Rupo haalt ook uit naar Vlaams minister-president Yves Leterme. Di Rupo zegt dat indien Leterme institutionele eisen stelt, de PS ,,de uitbreiding van Brussel-Hoofdstad zal vragen, waar 90 procent Franstaligen wonen''.

,,Als meneer Leterme droomt van een autonomie van Vlaanderen met Brussel, dan droomt hij! Nooit zullen we dat laten gebeuren. Brussel is grotendeels Franstalig en dat zal zo blijven'', stelt de voorzitter van de Franstalige socialisten.

Evenwicht

,,België is de vrucht van een evenwicht tussen volledig artificiële taalgrenzen en een georganiseerde solidariteit. Als men raakt aan een element van het evenwicht, staat alles weer op de helling'', verklaart hij. ,,Alle voorstellen van de CD&V willen meer en meer materies regionaliseren, met als pseudo-argument dat het beter zou gaan in Vlaanderen'' (als die regionaliseringen er komen), beklemtoont de Waalse minister-president. Di Rupo herinnert eraan dat de solidariteit van het zuiden naar het noorden van het land meer dan een eeuw heeft geduurd, vooraleer de beweging van richting veranderde.

Hoop in Wallonië

Volgens Elio Di Rupo komt er ,,opnieuw hoop in Wallonië''. ,,Er zijn plannen in overvloed. Het is nu niet het moment om die dynamiek tegen te werken. Het moet gedaan zijn met het zuiden van het land te culpabiliseren. Het is ook in het belang van Vlaanderen dat Wallonië zich ontwikkelt. Wallonië zal rijk worden (...) Wij willen niet ondersteund worden, wij zullen het heft weer in eigen handen nemen''.