Elektriciteit 's weekends goedkoper
BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vandaag een voorontwerp van besluit goedgekeurd waardoor het volledige energieverbruik tijdens het weekend van het goedkopere nachttarief zal genieten. De energiefactuur wordt daardoor goedkoper.

Zowel ’s nachts als tijdens het weekend overdag ligt de productie en de import van stroom hoger dan de vraag. Om energiekosten te besparen, is het beter de stroom te gebruiken die hoe dan ook wordt opgewekt. Daarom bestaat er voor ’s nachts al een goedkoper tarief.

Om de vraag ook tijdens de daluren van het weekend op te krikken, stelt Vlaams minister van Energie Kris Peeters nu voor om dat goedkoop tarief ook op zaterdag en zondag te laten gelden. Het goedkopere tarief geldt dus voortaan tijdens heel het weekend, weliswaar enkel voor huishoudens en bedrijven die over een tweevoudige meter beschikken. Peeters verbood de distributienetbeheerders de kost van de maatregel te verhalen op verbruikers en bedrijven die een enkelvoudige meter hebben.

,,Vier vliegen in één klap''

Peeters verwacht dat meer mensen hun nachtverbruik naar het weekend zullen overdragen. ,,Met deze maatregel slaan wij vier vliegen in één klap'', aldus Peeters, ,,namelijk een goedkopere energiefactuur, meer comfort ’s nachts, een bijkomende uitnodiging om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen en een beperking van de stijging van het piekvermogen''.

Stevaert tevreden

SP.A-voorzitter Steve Stevaert reageert tevreden op de beslissing. Hij wijst erop dat hij het idee vorig jaar in mei lanceerde. ,,Deze maatregel is niet alleen financieel interessant. Het verhoogt ook het comfort van de gezinnen. Gedaan met na negen uur de was en de plas te doen (...) Vandaag genieten alleen de grote bedrijven van voordelige weekendtarieven. Daar komt nu dus verandering in'', zegt Stevaert.